מהו הסכם מייסדים?
חוזה משפטי בין השותפים במיזם לצורך הסדרת היחסים ותיאום הציפיות בין המעורבים.
בעולם היזמות, יש המון אי ודאות.
הדרך מרעיון למוצר ו(ומשם להצלחה…) מאוד ארוכה, וכדי לצלוח את כל השלבים ולהביא לעצמנו קצת שפיות בתוך השיגעון הזה, אנחנו מנסים לגייס שותפים לדרך.
השותפים שם כדי שיהיה איתנו מישהו לחלוק איתו את העול המקצועי, הכספי ולא פחות מכך – הרגשי, שהקמת סטארטאפ מביאה עמה.
והרי לכם חידה:
מה בין המנדט הבריטי, נכסים דיגיטליים והסכם מייסדים (שותפים) גנרי?
כדי לענות על החידה הזאת, נספר סיפור קצר:
מיכאל ורון היו שותפים עסקיים, אך מעולם לא הקימו חברה מוסדרת ומשותפת. לשניים היו מגוון של נכסים דיגיטליים משותפים מוצלחים מאוד ומערכת היחסים ביניהם תמיד הייתה מקצועית וטובה.
יום אחד – מיכאל החליט שהוא רוצה לפרוש מהשותפות ולהגשים את עצמו בתחום אחר בחיים. כמובן שהדבר שבר את ליבו של רון, אבל מעבר לעצב שבאובדן השותף, נשאלת השאלה – מה יקרה כעת עם שלל הנכסים הדיגיטליים שבבעלותם המשותפת? הרי אותם נכסים דיגיטלים הצריכו משניהם עבודה, השקעה והתמדה וכעת מיכאל רוצה לנכס הכל לעצמו?
ההגיון של רון אומר, שאם רון נשאר בעסק, גם הנכסים צריכים להישאר שם.
אבל הנה משהו שלא הרבה יודעים – במידה וישנם שותפים שלא הקימו חברה עסקית, פקודה מימי המנדט הבריטי בשם "פקודת השותפויות", נכנסת לתוקף ואומרת כי כל נכסי השותפים שייכים לשותפים, ולא לעסק (שהוא לא אישיות משפטית שנפרדת מבעלי המניות).
מכאן, שכברירת מחדל, למיכאל יש זכויות על אותם נכסים דיגיטליים, גם אם הוא זה שפירק את השותפות ופנה לאפיקי קריירה אחרים…
אם כך, איך רון היה יכול למנוע את המצב הזה?
הפיתרון הוא מלכתחילה – ניסוח הסכם מפורט בין היזמים המייסדים , אשר יכלול תיאום ציפיות ביניהם.
לא פחות מהחשיפה המשפטית שנגרמת כתוצאה מכך שחלה פקודת השותפויות, כתיבת הסכם מייסדים היא גם פעולה חיונית עבור בניית מערכת יחסים בריאה בין השותפים הראשוניים בחברה. הסכם טוב, שנעשה לאחר תהליך של תיאום ציפיות עמוק, משקף את האופן בו החותמים עליו רואים בחזונם את מערכת היחסים ביניהם בשנים הקרובות, ומבהיר היטב לכל אחד מהצדדים מה הזכויות והחובות של כל אחד מהם. לכן, גם אם מצאתם הסכם מנוסח היטב ברשת, הוא לא יתאים לכם כמו הסכם שיותאם באופן מיוחד לצרכים שלכם על ידי עו"ד.
בהסכם שותפים גנרי שניתן למצוא ברחבי הרשת, יהיה חסר מרכיב תיאום הציפיות וההתאמה לאופי השותפים, אופי השותפות ואופי העסק. הוא גם לא ישקף תהליך מעמיק שנעשה לתיאום הציפיות ביניכם.
בנוסף, הסכם מייסדים טוב, אמור לתפקד כמעין "ספר הוראות". בהסכם שנכתב ספציפית עבור המיזם שלכם, אמורים להופיע בצורה ברורה תיאורים וביאורים של כל המקרים הדורשים קבלת החלטות מסויימות. לדוגמא: מי רשום בתור מקים העסק? מהם מקורות המימון ומי אחראי על גיוס המימון? למי יש זכות וטו בכל הנוגע לקבלת החלטות? ועוד.
אבל בסופו של דבר, הסכם טוב הוא כמו יין איכותי. לא חייבים לפתוח אותו, מספיק שהוא קיים במזווה.
עצם זה שהשותפים ישבו וניסחו חוזה והשקיעו מחשבה אמיתית במערכת היחסים ביניהם, מייצר מחויבות שמצמיחה הצלחה.